SORU:

“Yaşayan fosil” olarak isimlendirilen bazı canlılar hiç evrim geçirmemiştir. Bu, evrimi çürütmez mi?

İDDİA:

Tuatara, atnalı yengeci, hamamböceği, ginkgo ve sölekant (coelecanth) gibi canlılar “yaşayan fosildir”. Milyonlarca yıldır evrim geçirmemişlerdir.

CEVAP:

1. Evrim teorisi, canlıların morfolojik olarak evrilmek zorunda olduğunu söylemez. Hatta değişmeyen (kararlı) bir ortamda sabitleyici (dengelenmiş) seçilim, canlıyı olabildiğince değişmemiş halde tutmayaçalışacaktır. Mevcut ortamların birçoğu, milyonlarca yıl öncekinden çok farklı değildir.

2. “Yaşayan fosil” olarak isimlendirilen bazı canlılar evrim geçirmiştir. Örneğin hamamböcekleri, farklı şekil ve boyuttaki 4000 türe ayrılmıştır. Ayrıca türler, doğrudan gözle göremeyeceğimiz çok farklı şekillerde de evrilebilir. Örneğin, atnalı yengecinin bağışıklık sistemi, milyonlarca yıl önceki halinden oldukça farklıdır.
3. Modern sölekant, Latimeriidae familyasında bulunan Latimeria chalumnae’dir. Fosil sölekantlar ise farklı familyalara, genellikle de Coelacanthidae familyasına aittir ve modern sölekantlardan belirgin şekilde farklıdır. Daha ufaktırlar ve Latimeria’da bulunan bazı iç organları eksiktir. Latimeria’nın herhangi bir fosil kaydı bulunmamaktadır, dolayısıyla ona “yaşayan fosil” denemez.

  • Paylaş
  • submit to reddit