SORU:
İDDİA:
“Türlerin Kökeni”, sahip olduğu isimle verdiği sözü tutmuyor; türleşme konusuna değinmiyor.
CEVAP:
1. Çok fazla değindiği söylenemez, doğru. Ancak, biyoloji, Darwin’le başlamadığı gibi onunla da bitmemiştir. O günden bugüne, bu konuda birçok şey öğrenilmiştir.
2. Darwin, bir türün, aşamalı ama zaman içinde keskin bir şekilde nasıl biçimlendiğini enine boyuna anlatmıştır. Yeni türler böylesi bir soydan dallanmamış olsaydı bile, birçok insan bu süreci, yeni türlerin oluşum biçimi olarak düşünürdü.
3. Darwin, türleşmede doğal seçilimin en temel role sahip olduğunu öne sürmüştür; ancak, mekanizma üzerinde fazla detaylı bir şekilde durmamıştır. Şu anda, türleşmenin çoğunun doğal seçilime değil, coğrafi izolasyona ve genetik sürüklenmeye (farklıyurtlu türleşme) bağlı olarak gerçekleştiği düşünülmektedir. Ancak, doğal seçilimin hâlâ “farklı konaklar üzerinde özelleşmeye bağlı türleşme” gibi farklı türleşmelerde rol oynadığı(1) ve ayrışan türlere daha büyük bir çeşitlilik sağladığı düşünülmektedir.(3)
Darwin, Türlerin Kökeni’nin Giriş bölümünde şöyle der:
“Pek çok şey karanlık kalmakta ve uzun zaman karanlık kalacak ise de, başarabildiğim en titiz çalışmadan ve en nesnel yargılamadan sonra, doğa bilginlerinin yakın zamana kadar kabul ettikleri ve eskiden benim de kabul ettiğim görüşün, – yani, her türün başlıbaşına yaratılmış olduğu görüşünün- yanlışlığı konusunda hiç şüphem yoktur. Türlerin değişmez olmadığına, tersine, aynı cinsten (genus) denilenlerin tıpkı herhangi bir türün onaylanmış çeşitlerinin o türün dölleri olması gibi, başka ve genellikle tükenmiş bir türün doğrudan doğruya dölleri olduğuna kesinlikle inanıyorum. Bundan başka, Doğal Seçmenin, değişiklik geçirmenin biricik yolu değilse bile, başlıca yolu olduğu kanısındayım.” (4)
4. Darwin diğer çalışmalarında, coğrafi izolasyonun rolü de dahil olmak üzere, türleşme üzerine bolca araştırma yapmış ve yazmıştır.(2)
Kaynaklar:
1. Filchak, Kenneth E., Joseph B. Roethele and Jeffrey L. Feder. 2000. Natural selection and sympatric divergence in the apple maggot Rhagoletis pomonella. Nature 407: 739-742.
2. Kottler, Malcolm J. 1978. Charles Darwin’s biological species concept and theory of geographic speciation: the Transmutation Notebooks. Annals of Science 35: 275-297.
3. Presgraves, D. C., L. Balagopalan, S. M. Abmayr and H. A. Orr. 2003. Adaptive evolution drives divergence of a hybrid inviability gene between two species of Drosophila. Nature 423: 715-719.
4. Darwin, C. (1859). Türlerin Kökeni. Çev. Öner Ünalan. 2. baskı. Onur Yayınları,1976