SORU:

Sürüngenler ve memeliler arasında boşluk yok mudur?

İDDİA:

Sürüngenler ve memeliler arasında hiçbir geçiş türü fosili yoktur; büyük bir uçurum vardır.

CEVAP:

Aksine, sürüngenden memeliye geçişi gösteren mükemmel bir fosil kaydı vardır. Aşağıdaki fosiller yalnızca örnektir. Özele inilecek olursa, bu fosiller bir çene eklemi tipinin bir diğerine dönüşümünü belgelemektedir. Sürüngenlerin orta kulağında 1, alt çenelerinde de birkaç tane kemik vardır. Memelilerin ise orta kulağında 3, alt çenelerinde de yalnızca 1 tane kemik bulunur. Bu türler, geçişsel çene-kulak düzenlenmeleri gösterir.(1),(5) Fosil dizilimleri, kafatası, omurga, kaburga ve ayak başparmağı gibi diğer yapılarda da geçiş aşamaları gösterir.

  1. Sphenacodon (geç dönem Pensilvanyen’den erken dönem Permiyen’e kadar, 270 Myö): Alt çene birden fazla kemikten oluşmaktadır; çene eklemi tamamen sürüngensidir. Kulak zarı yoktur.
  2. Biarmosuchia (geç Permiyen): İlk terapsidalardan biridir. Çene eklemi daha çok memelilerinkine benzer. Arka üyeleri daha diktir.
  3. Procynasuchus (en geç dönem Permiyen): İlkel bir sinodonttur. Alt çene kemiklerinin birçoğu, çene ekleminin yakınındaki bir yapıda toplanmıştır.
  4. Thrinaxodon (erken dönem Triyasik): Daha gelişmiş bir sinodonttur. Alt çenede bir kulak zarı gelişmiş, böylece havadaki titreşimlerin yarattığı sesleri duyabilmesi mümkün hale gelmiştir. Köşeli ve eklemli çene kemikleri titreşerek, aynı anda hem çene kemiği hem de ses iletimi işlevi görmüştür. Dört bacağının dördü de diktir.
  5. Probainogathus (orta Triyasik dönem, 235 Myö): İki adet çene eklemine sahiptir: memeli ve sürüngensi.(4)
  6. Diarthrognatus (erken dönem Jura, 209 Myö): Gelişmiş bir sinodonttur. Hala iki tane çene eklemi vardır; ama sürüngensi eklem, neredeyse tamamen işitme görevini üstlenmiştir.
  7. Morganucodon (erken dönem Jura, 220 Myö): Hala sürüngensi çene ekleminin kalıntılarına sahiptir.(2)
  8. Hadrocodium (erken dönem Jura): Orta kulak kemikleri, çeneden kafatasına doğru kaymıştır.(3),(5)

 

Kaynaklar:

1. Hunt, K. 1997. 

2. Kermack, K. A., F. Mussett and H. W. Rigney, 1981. The skull of Morganucodon. Zoological Journal of the Linnean Society 71: 1-158.

3. Luo, Z.-X., A. W. Crompton and A.-L. Sun, 2001. A new mammaliaform from the Early Jurassic and evolution of mammalian characteristics. Science 292: 1535-1540.

4. White, T., 2002a. Palaeos Vertebrates 420.500: Cynodontia: Probainognathia. 

5. White, T., 2002b. Palaeos Vertebrates 420.300: Mammaliformes: Symmetrodonta. 

  • Paylaş
  • submit to reddit