SORU:

Proteinlerin hücre içinde taşınması işlemi, indirgenemez karmaşıklıkta değil mi?

İDDİA:

   Hücre içerisindeki protein taşıma mekanizmasının biyokimyası, indirgenemez karmaşıklıktadır. Bu hücre içi trafik, kusursuz tasarıma işaret eder. (Behe, Michael J. 1996. Darwin’s Black Box, New York: The Free Press, pp. 98-116.)

CEVAP:

   1. İddia sahibi Behe’nin tasvir ettiğinin aksine, protein taşıma mekanizması hiç de karmaşık olmak zorunda değildir. Bazı proteinler kendi salgılarını (sekresyonlarını) kontrol ederler, böylece ayrı bir taşıma mekanizmasına gerek kalmaz.(1) Şüphesiz, veziküler taşıma sistemlerinin öncülleri olabilecek başka basit sistemlerin de var olmuş olması mümkündür.

   2. Ökaryotlardaki taşıma sisteminde görev alan proteinlerden birçoğunun moleküler “ataları” bakterilerde bulunur. Bu moleküller (ABC taşıyıcıları) çok daha basit bir sistem içerisinde de çalışır. Eğer Behe, bir işlevi başarıyla yerine getiren en basit sistemle ilgileniyorsa, neden bunlardan bahsetmeye bile gerek duymuyor?

   3. İndirgenemez karmaşıklık, evrimin önünde bir engel değildir ve tasarıma işaret etmez.

4. Ayrıca Michael Behe, 2010 yılında The Quaterly Review of Biology dergisinde yayınlamış olduğu “Deneysel Evrim, Fonksiyon Kaybettirici Mutasyonlar ve Adaptif Evrim’in İlk Kuralı” başlıklı makalesiyle 1996’dan beri sürdürmekte olduğu evrim karşıtlığından vazgeçmiş; evrimin gerçekliğini “bir yaratıcının yönlendirmesi ön koşuluyla” kabul etmiştir.

 

Okuma önerisi: 

* İnancın Bilimle İmtihanı: Prof. Dr. Michael Behe Vaka Analizi

 

Kaynak:

1. Ussery, David. 1999. A biochemist’s response to “The biochemical challenge to evolution“. Bios 70: 40-45.

  • Paylaş
  • submit to reddit