SORU:
İDDİA:
Bir hayvanın verdiği var oluş mücadelesindeki önemli unsurlardan biri de çeşitlilik gösteren bir beslenme biçimine uyarlanabilmektir. Mesela bir kuş, tüm varlığını belirli bir tatarcık türünü avlamaya yönelik bir beslenme biçimine bağlamışsa; o tatarcık türü yok olduğunda bu kuş da açlıktan ölecektir. Ama evrim teorisi, çeşitli türlerle beslenen atasal bir eşekarısının, kendilerine özgü farklı beslenme biçimlerine sahip yeni türlere dönüştüğünü öne sürer. Bu tür bir evrim, canlı için avantajlı değildir.
CEVAP:
Evrim, türlerin uzun vadeli menfaatleri için çalışmaz. Yani bir bütün olarak türün tamamını değil, hayatta kalma yeteneğine sahip olan en fazla sayıda yavruyu üreten bireyleri kollar. Belirli bir beslenme biçimine özelleşen bireyler, özelleşme alanlarında sahip oldukları verimlilik nedeniyle genellikle daha başarılıdırlar. Örneğin, sadece kurt örümceklerini avlamaya özelleşmiş olan bir eşekarısının avını yakalama başarısı %20 düzeyindeyken, bu alanda özelleşmemiş olan bir arınınki de %10 olabilir.
Yenecek örümcek sayısı fazla olduğu sürece, aradaki bu fark, bu özelleşmeyi bir avantaja dönüştürecektir. Bu besin ortadan kalkarsa, onu yiyerek beslenen tür de tükenecektir. Ama evrim, bunu göz önünde bulundurabilecek öngörüden yoksundur. Bu, evrimin “en güçlü olan hayatta kalır” anlamına gelmediğini gösteren örneklerden sadece birisidir. bkz: “En güçlünün hayatta kalması” demek, “güçlü olan haklıdır” anlamına gelmez mi?