SORU:
İDDİA:
Omurgasızlar ve omurgalılar arasında hiçbir geçiş fosili bulunmamıştır.
CEVAP:
1. Omurgalı ile omurgasızlar arasında geçiş özelliği gösteren canlılara ilişkin Kambriyen dönemine ait fosiller bulunmuştur:
- Pikaia, erken omurgasız kordalılardandır. İlk önce bölmeli solucan olarak tanımlanmıştır ancak daha sonraki analizler notokord sahibi olduğunu göstermiştir.
- Yunnanozoon, bir erken kordalıdır.
- Haikouella, Yunnanozoon benzeri bir kordalıdır ancak aynı zamanda kalbe ve göreli olarak daha büyük bir beyne sahiptir.(2)
- Konodont hayvanları, kemikli dişlere sahiptiler ancak vücutlarının geri kalanı yumuşaktı. Ayrıca notokorda da sahiptiler.(1),(4)
- Cathamyrus diadexus, bilinen en eski kordalıdır (535 Myö yaşamıştır). (5)
- Myllokunmingia ve Haikouichtys, belirgin bir baş kısmına, kemikli iskelete ve dişlere sahip olmayan iki erken omurgalı örneğidir. Bölmeli kaslarının zigzag düzenlenme içermesi ve solungaç yapılarının basit bir açıklıktan fazlası olması bakımından, erken omurgasız kordalılardan farklıydılar.(3)
2. Günümüzde de yaşayan omurgasız kordalılar ve deniz dibinde yaşayan yarı-omurgalı canlıların (örneğin asalak balık, bofa balığı) kendileri de birer geçiş türüdür.
Kaynaklar:
1. Briggs, D. E. G., E. N. K. Clarkson and R. J. Aldridge, 1983. The conodont animal. Lethaia 16: 1-14.
2. Chen, J.-Y., D.-Y. Huang and C.-W. Li, 1999. An early Cambrian craniate-like chordate. Nature 402: 518-522.
3. Monastersky, R., 1999.
4. Sansom, I. J., M. P. Smith, H. A. Armstrong and M. M. Smith, 1992. Presence of the earliest vertebrate hard tissues in conodonts. Science 256: 1308-1311.
5. Shu, D.-G., S. Conway Morris and X.-L. Zhang, 1996. A Pikaia-like chordate from the Lower Cambrian of China. Nature 384: 157-158.