SORU:

Nuh’un Gemisi bulundu mu? Televizyonda bununla ilgili bir şey görmüştüm.

İDDİA:

Nuh’un gemisini gören pek çok kişi var.

  • Berosus ( M.Ö. 275), Ermenistan’daki Gordyeans dağlarında geminin kalıntılarını gördüğünü yazmıştı.
  • Flavius Joseph, Baris’te gemiyi gördüğünden bahsediyordu.
  • Medzpin’li Aziz Yakup’un ısrarla Ağrı Dağı’na tırmanmaya çalıştığını yazan pek çok yazar var. Bu yazarlara gore, melekler ona tırmanmayı durdurmasını emretmişler ve gemiden de bir tahta parçasını ona vermişler .
  • Tarihteki bazı kayıtlar, Ermenilerin gemiden haberdar olduklarını ve onun tahtalarını ellerınde tuttuklarını ifade ediyor.
  • Harold Williams, 1952 yılında Haji Yearam tarafından 1916 yılında anlatılmış bir hikayeyi yazıya döktü. Bu hikayeye gore Yearam, 1856 yılında üç bilim insanına rehberlik ederek onları gemiye götürmüş. Dağın zirvesinde, gemiyi buzula saplanmış halde görünce bilim insanları çok sinirlenmiş ve gemiyi ortadan kaldırmak istemişler, ama başarısız olmuşlar. Bunun üzerine gemiyi sır olarak saklamaya oracıkta yemin etmişler ve sırrı tutmayan olursa, onu öldürme kararı almışlar. 1918 yılında, Williams bir gazete makalesinde, ölüm döşeğinde olan bir bilim insanının, Yearam’ın anlattığı bu hikayeye uygun günah çıkarttığını okumuş.
  • İngiliz kaşif James Bryce, 1876 yılında Ağrı dağında, 4000 metre yükseklikte, insan eliyle işlenmiş 120 cm uzunluğunda bir kalas bulmuş.
  • 1883 yılında olası çığ noktalarını tespit etmeye çalışan Türkiye Ağrı Dağı Araştırma Komitesi, ucu bir buzuldan 6-7 metre kadar dışarı çıkmış olan bir gemi parçası keşfetmiş.
  • 1887 yılında, Bağdat’lı prens Nuri, 3. denemesinde Nuh’un Gemisi’ni Ağrı dağının zirvesinde keşfetmiş.
  • Bölgede yaşayan bir Ermeni olan Georgie Hagopyan, daha bir çocukken, 1908 ve 1910 yıllarında amcasının eşliğinde gemiyi görmeye gitmiş. Gemi bir uçurumun kenarında durmaktaymış ve tahtaları da adeta taş haline gelmişmiş.
  • 1916 yılında Vladimir Roskovitsky, kendisinin de içinde bulunduğu bir Rus havacılar grubuna, neredeyse hiç bozulmamış geminin, Ağrı dağındaki bir göl kenarında karaya oturmuş halde bulunduğunu anlatmış. Bölgeye bir ay sonar bir keşif ekibi gitmiş. Çekilen fotoğraflar ve yapılan çizimler Çar’a gönderilmiş, ama birkaç gün sonra Bolşevik devrimi gerçekleşmiş ve tüm deliller devrim sırasında kaybolmuş. Daha sonra verilen ifadelerin %95’inin hayal ürünü olduğuna karar verilmesine karşın, pek çok Rus askeri, geminin 1917 yılında yapılan bir keşif gezisinde bulunduğuna ilişkin hikayeler duymuşlardır.
  • 1916 yılında 6 Türk askeri, Ağrı dağına tırmanmış ve burada Nuh’un gemisini görmüşler.
  • Gemiyi birkaç kez gören iki Amerikalı pilot, bir keresinde yanlarında bir fotoğrafçı getirmişler. Çekilen fotoğraf, 1943 yılında Stars and Stripes isimli gazetenin Tunus baskısında yayınlanmış. Bu makaleyi anımsayan pek çok kişi var, ama elimizde bir kopyası yok.
  • 1953 yılında George Green, helikopterden Nuh’un gemisinin fotoğrafını çekti, ancak resimlerle ilgilenen olmadı ve şu an bütün resimler kayıp.

CEVAP:

1. Nuh’un gemisini gördüğünü iddia edenlerin ortak bir özellikleri var, o da bu gördükleri şeyi asla kanıtlayamıyor olmaları. Çoğunun herhangi bir şahidi yok. Fotoğraflar ve gazetede yayınlanan makalelerin hemen hiçbiri ortada yok, olanlar da son derece bulanık ve anlaşılmaz. Geminin varlığına ait fiziksel kanıtlar ya ortada yok, ya da düzmece oldukları ortaya çıkmış durumda.

2. Geminin varlığına ilişkin verilen bilgiler birbiriyle çelişkili. Her bir iddia, geminin dağda farklı bir noktada olduğunu söylüyor, hatta bazıları farklı dağlarda olduğunu iddia etmekte. Geminin durumu da görgü tanıklarının iddialarına göre büyük farklılıklar gösteriyor. Kimilerine göre gemi gayet iyi durumdayken, kimilerine göre tamamen parçalanarak kereste yığınına dönmüş halde.

3. Nuh’un gemisi, insanların hikaye uydurmayı sevdikleri bir konudur. Bu nedenle görgü tanıklarının bazıları, dini dürtülerin etkisi altında hikayeler uyduruyorlar. Bazı iddia sahipleri ise kolay yoldan para kazanma peşinde. Kimilerinin amacı da sadece ilgi çekmek ve ünlü olmak. Gemi çok ünlü olduğu için, pek çok kişi müphem delilleri, hikayelerini doğrulayack yönde yorumlamayı tercih ediyor. Örneğin, bulanık bir fotoğrafı veya bir sis bulutunu kanıt olarak gösteriyorlar.

 

Kaynak:

Bailey, Lloyd R., 1989. Noah: The Person and the Story in History and Tradition, University of South Carolina Press.

  • Paylaş
  • submit to reddit