SORU:

Mutasyonlar, nadiren gerçekleşen olaylar değil mi?

İDDİA:

Evrimin gerçekleşmesi için mutasyonlara ihtiyaç vardır, ama mutasyonlar nadiren gerçekleşir.

CEVAP:

Çok büyük mutasyonlar nadiren gerçekleşir, ama mutasyonlar her zaman ve her canlıda meydana gelir. Virüslerde genom eşlenmesi (replikasyon) başına yaklaşık 0.1 ila 1 mutasyon, mikroplarda da 0.003 mutasyon gerçekleşir. Daha büyük canlılardaki mutasyon oranları, canlıdan canlıya değişkenlik gösterir; fakat genomda bulunan ve birçoğu da etkisiz olanlar hariç (hurda DNA) tutulduğunda da; mutasyon oranları, her hücre eşlenmesi için etkili olduğu genom başına yaklaşık 0,003’tür.

Eşeyli seçilimde birçok hücre eşlenmesi gerçekleştiği için, insanlarda nesil başına yaklaşık 1,6 mutasyon meydana gelir. Oranların bundan da fazla olması muhtelemdir, çünkü çok küçük etkileri olan mutasyonların deneylerde gözden kaçması çok kolaydır. Her insan zigotunda, etkisiz olan mutasyonlar da dahil, yaklaşık 64 yeni mutasyon gerçekleşir.(1) Bir diğer çalışma ise, nesil başına 175 mutasyon gerçekleştiğini, bunların da en az 3’ünün zararlı mutasyonlar olduklarını öngörmektedir.(2)

 

Okuma önerileri:

Faydalı mutasyon kavramı ve örnekleri,  felis agnosticus

Çıplak kör fareyi aside karşı tepkisiz yapan etkenin iyon kanalları olduğu bulundu,  felis agnosticus

 

Kaynaklar:

1. Drake, J. W. et al. 1998. See below.

2. Nachman, M. W. and S. L. Crowell. 2000. Estimate of the mutation rate per nucleotide in humans. Genetics 156(1): 297-304.

  • Paylaş
  • submit to reddit