SORU:
İDDİA:
Meyve sinekleri laboratuvar deneylerinde mutasyona uğratılıp nesiller boyu üretilmiştir, fakat hala meyve sineğidirler. Bu, evrim değildir.
CEVAP:
1. Mutasyonların çeşitlilik ve değişim yarattığını kabul edip evrimi yadsımak, Dünya’nın Güneş etrafında döndüğünü kabul edip Güneş’in varlığını yadsımakla eşdeğerdir. Bu iddia, evrim teorisinin bazı kısımlarının kabul edilip, bazı kısımlarının reddedilmesi nedeniyle ortaya atılmış görünmektedir ve tutarsızdır. Daha doğrusu, mikroevrim, makroevrim ve türleşme gibi kavramların farkını bilmemekten kaynaklanmaktadır. Mutasyonlar zaten, diğer evrimsel mekanizmaların üzerinde etki edeceği çeşitliliği yaratan tek evrimsel olgudur.
2. Biyolojik sınıflandırma hiyerarşiktir. Yeni bir tür, en alt daldan kendi dalına ayrılarak evrilir ve zaten dahil olduğu tüm grupların içinde kalmaya devam eder. Örneğin, meyve sineğinden evrilen bir canlı, ne kadar farklılaşırsa farklılaşsın, yine bir meyve sineği, bir dipteran, bir böcek, bir eklembacaklı, bir hayvan vb şeklinde sınıflandırılacaktır.
3. Meyve sineklerinin yaklaşık 3000 adet tanımlanmış türü vardır.(2) Yani “hala meyve sineği” ifadesi, aslında çok geniş bir yelpazeyi kapsar.
4. Meyve sinekleri, aynı meyve sineği türü olarak kalmazlar. Drosophila melanogaster popülasyonları, bir kanyon içerisindeki farklı mikroortam etkileri sonucunda üreme izolasyonu yaratacak şekilde evrilmiştir.(1) Geçen tarihsel dönemde bundan daha büyük bir farklılaşma beklemeyiz.
Kaynaklar:
1. Korol, A. et al., 2000. Nonrandom mating in Drosophila melanogaster laboratory populations derived from closely adjacent ecologically contrasting slopes at “Evolution Canyon.” Proceedings of the National Academy of Science USA 97: 12637-12642. Ayrıca bkz: Schneider, C. J., 2000. Natural selection and speciation. Proceedings of the National Academy of Science USA 97: 12398-12399.
2. Wheeler, M. R., 1987. Drosophilidae. In: Agriculture Canada, Manual of Nearctic Diptera, vol. 2, Hull, Quebec: Canadian Government Publishing Centre. pg. 1011.