SORU:

Jeolojik kolonda görülen sıralama, her zaman tutarlı mıdır?

İDDİA:

Jeolojik kolondaki katmanlar bazen sıralı değildir. Jeofizikçilerin bunları açıklamak için kullandığı mekanizmalar problemlidir. Fayların birbiri üzerine binmesi, büyük miktarda döküntü oluşturmuş olmalıdır. Jeologlar bunu görmemektedir. Kıvrımlanmanın (ing. folding) olması için yüksek kuvvetler gerekmiş olmalıdır ve jeologlar bu kuvvetleri açıklamakta güçlük çekerler.

CEVAP:

1. Kıvrımlar, sırası bozulmuş tabakalaşmaların (A-B-C-B-A gibi) sorumlusudur. Faylar, B-C-A-B-Cşeklinde diziler oluşturur. Bu sonuçlar, o kadar çok kanıtla desteklenmiş durumdadır ki, geçerlilikleri alenen ortadadır. Kıvrımlar ve faylar, çoğu zaman tabakanın kesitinde rahatlıkla görülebilir. Bunlar, bazen de jeolojik haritalama yöntemleri ile doğrulanır. Dalga izleri (ing. ripple marks) ve çamur çatlakları gibi yapısal özellikler, tabakaların başlangıçta yatay konumda olduklarını gösterir.

2. Büyük kuvvetler jeofizikte problem değildir. Birincisi, büyük kuvvetler mevcuttur. Depremler, yer kabuğunun kilometrelerce bölümünü her seferinde yaklaşık 1-2 metre kadar oynatabilir. İkincisi, kuvvetler çok uzun zaman dilimlerinde etkilerini devam ettirirler. Aniden eğildiklerinde çatlayabilecek kayalar yüz milyonlarca yıl boyunca ısı ve sabit basınç altında kaldıklarında, kademe kademe deforme olurlar.

Faylar, gerçekten de fay hattı boyunca döküntü oluştururlar ve bu tabaka bazen çok incedir. Tüm fay çizgileri boyunca yüksek miktarda döküntü beklemek için bir neden yoktur.

3. Jeolojik kolon, aşırı örselenmiş olan bölgeler hariç, hiçbir zaman sırasını kaybetmiş değildir.

  • Paylaş
  • submit to reddit