SORU:

İnsan apandisi işlev görüyorsa, ona neden körelmiş organ diyoruz?

İDDİA:

   İnsan apandisi körelmiş değildir. Lenf sisteminin bir parçası olarak vücudun bağışıklık sisteminde görev alır. Apandisteki lenf folikülleri antikor üretir.

CEVAP:

   1. “Körelmiş” kelimesi, “işlevsiz” anlamına gelmez. Apandis, sindirim sistemine ait dokulardan biridir; memelilerin kör bağırsağının sonu ile kökendeştir (homolog). Sindirim sisteminin bir organı olarak işlevini yapmadığı için de o sistemin körelmiş bir parçasıdır. Başka bir işlevi olması, bunu değiştirmez.

2. İnsan apandisi işlevsiz olabilir. Yokluğu, birey için herhangi bir tehlike yaratmaz (ameliyatla alınması sırasında oluşabilecek sıkıntılar hariç). Varlığında ise, %7’lik bir akut apandisit riski yaratır. Bu hastalık, modern cerrahi yöntemleriyle tedavi edilmediği taktirde, birey için genellikle ölümle sonuçlanır.(1)

3. Bir organın, bambaşka bir görevi yerine getirecek şekilde değişmesi; örneğin bağırsakların parçası olan bir bölümün lenf sisteminin bir parçası haline gelmesi, evrim sürecinden tam da beklenen ve onunla uyumlu olan bir durumdur.

   4. Körelmiş yapılar, indirgenemez karmaşıklık gibi tasarım iddialarını geçersiz kılar.

 

Okuma önerileri:

Evrim artıkları: Körelmiş yapılar, felis agnosticus

 

   Video önerileri:

Evrim Gerçekleri, 2. bölüm

* Körelmiş organlar

 

Kaynak:

1. Hardin, D. M. Jr., 1999. Acute appendicitis: review and update. American Family Physician 60(7): 2027-2034.

  • Paylaş
  • submit to reddit