SORU:

İlahi bir müdahale olmadan basit bir hücrenin ortaya çıkmasının olasılığı şaşırtıcı derecede düşük değil mi?

İDDİA:

   Yaşam için gerekli olan proteinler fazla karmaşıktır. Tek bir protein molekülünün şans eseri oluşma olasılığı 1/10113dir. Yaşamı oluşturmak için ise binlerce farklı protein daha gerekmektedir.

CEVAP:

   1. Olasılık hesaplamaları, protein molekülünün şans eseri oluştuğunu gösterir. Ancak biyokimya, şans işi değildir ve bu da olasılık hesaplarını anlamsız kılar. Biyokimya, karmaşık ürünler ortaya çıkarır ve bu ürünlerin birbirleriyle olan ilişkileri de karmaşıktır. Örneğin; karmaşık organik moleküllerin uzay şartlarında oluşabildiği gözlemlenmiştir ve bu moleküllerin, ilk canlının oluşumunda rol almış olmaları muhtemeldir (1).

   2. Olasılık hesapları, protein molekülünün yalnızca belirli bir biçim alması üzerine kuruludur. Buna karşın, biyolojik aktiviteye katkıda bulunan sayısız muhtemel protein vardır. Herhangi bir olasılık hesabında, yaşama katkı sağlayabilecek tüm muhtemel moleküller (yalnızca proteinler değil) göz önünde bulundurulmalıdır.

   3. Olasılık hesapları, yaşamın oluşumunu bugünkü haliyle ele alır. İlk canlı muhtemelen çok daha basit bir yapıdaydı.

   4. Olasılık hesapları, sayısız denemenin eş zamanlı olarak gerçekleşebileceği gerçeğini göz ardı eder.

 

Ayrıca bkz: İlk hücreler nasıl tesadüfen bir araya gelmiş olabilir?

 

  Okuma önerisi:

* Evrende yaşam olması kaçınılmaz mı, yoksa büyük bir tesadüf mü?

Canlı moleküllerin cansız süreçlerle üremesi

 

Kaynak:

1. Spotts, Peter N. 2001. Raw materials for life may predate Earth’s formation. The Christian Science Monitor, Jan. 30, 2001. 

  • Paylaş
  • submit to reddit