SORU:
İDDİA:
Evrim teorisine göre yaşam, ortak bir atadan dallanan farklı formlar şeklinde evrilerek gelişti. Yakın zamanda yapılan bilimsel çalışmalar bu beklentinin aksini iddia etmektedir. Moleküler veriler, yaşam ağacının ortadan kalktığını ve kökendeşlik kavramının çürütüldüğünü göstermektedir.
CEVAP:
1. Bu iddia, yaşamın başlangıcında yatay gen aktarımının çok yaygın olduğunu gösteren verilere değinmektedir. Başka bir deyişle; genetik bilgi, canlının sadece kendisinden hemen önceki atasından değil, tamamen farklı organizmalardan da kalıtılmıştır. Bunun sonucunda da yaşam ağacı tek bir gövdeden değil, ağ biçiminde bir dizi dalın birleşiminden meydana gelmektedir.(4) Fakat bu bulgular, evrim teorisini geçersiz kılmaz. Sadece bir zamanlar farklı bir tür kalıtım mekanizmasının daha yaygın olduğunu gösterir.
2. Yatay gen aktarımı (YGA), soyoluş kavramını çürütmez. YGA, tüm makroskobik yaşam da dahil olmak üzere, bugünkü modern yaşamı etkileyen çok büyük bir faktör değildir:
“YGA, önemli evrimsel sonuçlara yol açarak bugün bile gerçekleşiyor olsa da; modern canlılar için evrimin baskın modeli, klasik Darwin’ci soylardır.” (3);(1) Ayrıca, YGA’ndan bahsederken soyoluşu hesaba katmak da halen mümkündür.(2)
Kaynaklar:
1. Daubin, V., N. A. Moran and H. Ochman. 2003. Phylogenetics and the cohesion of bacterial genomes. Science 301: 829-832. See also: Pennisi, E., 2003. Passages found through labyrinth of bacterial evolution. Science 301: 745-746.
2. Kim, Junhyong and Benjamin A. Salisbury. 2001. A tree obscured by vines: Horizontal gene transfer and the median tree method of estimating species phylogeny. Pacific Symposium on Biocomputing 6: 571-582.
3. Kurland, C. G., B. Canback and Otto G. Berg. 2003. Horizontal gene transfer: A critical view. Proceedings of the National Academy of Science USA 100: 9658-9662.
4. Woese, Carl R. 2000. Interpreting the universal phylogenetic tree. Proceedings of the National Academy of Science USA 97(15): 8392-8396