SORU:
İDDİA:
Termodinamiğin 2. yasası, her şeyin düzensizliğe yönelim gösterdiğini, bunun da evrimsel gelişimi imkansız kıldığını söyler. Evren, kapalı bir sistemdir, bu yüzden de termodinamiğin 2. yasası uyarınca Evren’deki her şey bozulma eğilimi gösterir. Bu yasa, evrenseldir.
CEVAP:
1. Termodinamiğin 2. yasası evrensel geçerliliktedir. Ama herkesin görebileceği gibi, bu, her şeyin her yerde ve her zaman dağılıyor olduğu anlamına gelmez. 2. yasa, başka bir yerdeki artışı dengelemek adına, entropide azalmaya izin verir. Bu yasa, düzenden düzensizliğin imkansız olduğunu söylemez; düzenden doğan düzensizlik sürekli meydana gelen bir şeydir.
2. Sabit hacimli bir kapalı sistemin entropisi durağandır. Ama evren genişlediği için, maksimum entropisi de sürekli olarak artmakta ve düzenin oluşması için artarak daha fazla alan yaratmaktadır.(1)
3. Düzensizlik ve entropi aynı şey değildir.(2) Termodinamiğin 2. yasası, entropiyle ilgilidir. “Dağılma” eğilimine sahip maddelerle ilgili bir yasa yoktur.
4. Termodinamiğin 2. yasası, her şeyin dağılma eğilimi gösterip evrimsel gelişmenin imkansız olduğunu söylemez. Söylediği şey, ısının soğuk bir cisimden sıcak bir cisme kendiliğinden geçmeyeceği veya aynı şekilde, kapalı bir sistemdeki total entropinin (kullanılabilir enerji ölçüsü) düşmeyeceğidir. Bu, artış düzenini engellemez, çünkü;
- Dünya, kapalı bir sistem değildir; düşük entropiye sahip olan güneş ışığı ışınlarla Dünya’ya gelir ve yüksek entropiye sahip olan ısı da Dünya’dan saçılır. Bu enerji akışı ve ona eşlik eden entropideki değişimler, Dünya üzerindeki entropide yaşanan bölgesel düşüşleri güçlendirebilir ve güçlendirecektir de.
- Düzensizlik ve entropi aynı şey değildir. Bu ikisi bazen uyumlu hareket ederler, ama bazen de entropi arttıkça düzen artar. (3;5) Entropi, düzen sağlamakta bile kullanılabilir; moleküllerin boyutlarına göre sıralanması buna örnektir.(6)
- Hatta bir kapalı sistemde, eğer sistemin başka bir yerinde artmış olan entropi tarafından dengeleniyorlarsa, düşük entropi cepleri bile oluşabilir.
Kısacası, düzensizlikten doğan düzen, Dünya’da sürekli gerçekleşen bir olaydır.
5. Evrimin olması için gerekli olan süreçler yalnızca üreme, kalıtsal çeşitlilik ve seçilimdir. Bunların gerçekleştiği de defalarca gözlemlendiğine göre, hiçbir fiziksel yasanın evrime engel olmadığı ortadadır. Evrim ve entropi arasındaki bağlantılar derinlemesine incelenmiş ve evrimin aleyhine hiçbir sonuç alınmamıştır.(7)
Kimi bilim insanları, evrime ve yaşamın kökenine entropinin rehberlik ettiğini öne sürmüştür.(8) Bazıları, 2. yasaya göre, organizmaların bilgi içeriğinin türleşmeye bağlı olduğunu görmüştür.(4) Yani gazlar nasıl boş bir kabı doldurmak için genleşiyorsa, organizmalar da boş hücreleri doldurmak için türleşmektedir. Başkaları da, fazlaca düzenli karmaşık sistemlerin, enerjiyi daha verimli kullanabilmek (ve toplam entropiyi yükseltmek) için ortaya çıkıp evrildiğini öne sürmüştür.(9)
6. Bizzat yaratılışçılar da artan düzenin mümkün olduğunu kabul etmişlerdir. Bunu izah etmek için de yasaya, kurgusal istisnalar sokmuşlardır.
7. Yaratılışçılar kendileri, termodinamiğin 2. yasasıyla doğrudan çelişen iddialar ortaya atmışlardır; örneğin, Nuh Tufanı sırasında fosillerin hidrolojik sınıflandırması gibi.
Kaynaklar:
1. Stenger, Victor J., 1995. The Unconscious Quantum, Amherst, NY: Prometheus.
2. Styer, Daniel F. 2000. Insight into entropy. American Journal of Physics 68(12): 1090-1096.
3. Aranda-Espinoza, H., Y. Chen, N. Dan, T. C. Lubensky, P. Nelson, L. Ramos and D. A. Weitz, 1999. Electrostatic repulsion of positively charged vesicles and negatively charged objects. Science 285: 394-397.
4. Brooks, D. R. and E. O. Wiley, 1988. Evolution As Entropy, University of Chicago Press.
5. Kestenbaum, David, 1998. Gentle force of entropy bridges disciplines. Science 279: 1849.
6. Han, J. and H. G. Craighead, 2000. Separation of long DNA molecules in a microfabricated entropic trap array. Science 288: 1026-1029.
7. Demetrius, Lloyd, 2000. Theromodynamics and evolution. Journal of Theoretical Biology 206(1): 1-16.
8. McShea, Daniel W., 1998. Possible largest-scale trends in organismal evolution: eight live hypotheses. Annual Review of Ecology and Systematics 29: 293-318.
9. Schneider, Eric D. and James J. Kay, 1994. Life as a manifestation of the second law of thermodynamics. Mathematical and Computer Modelling 19(6-8): 25-48.