SORU:
İDDİA:
Evrim, kuş tüylerinin nasıl oluştuğunu açıklayamıyor.
CEVAP:
Bu iddia apaçık bir yalandır; yapılan açıklamaları ve kanıtları görmezden gelmektir. Çünkü evrim teorisi, kuş tüylerinin sürüngen pullarından evrildiğini kanıtlarla ortaya koymaktadır. Bunun nasıl gerçekleştiği, günümüz kuşlarının üzerinde bulunan pul ve tüylerin incelenmesiyle bile kolaylıkla görülebilir, ayrıca elimizdeki fosil kayıtları da zaten yeterince bilgi vermektedir.
• Modern kuşlarda hem sürüngenlere ait pullar, hem de kuşlara özgü telekler bulunur. Bu iki uç arasındaki geçiş aşamaları, aynı kuş üzerinde mevcuttur. Ayrıca pullarla kuş tüylerinin özellikleri hem yapısal olarak, hem de geçirdikleri embriyolojik süreç bakımından benzerdir.
Eğer bir penguen kanadını incelersek, çok sayıda değişik yapıyla karşılaşırız; pullara benzeyen küçük yapılardan başlayarak, açıkça kuş tüyü olanlara kadar çeşitli yapılar mevcuttur. Kuş tüyleri ve pullar, aslında sadece bir temanın değişik versiyonlarıdır; ikisi de boynuza benzer bir protein olan keratinden yapılmıştır ve her ikisi de benzer embriyolojik yollardan gelişir.(1.1)
• 2006’da yayınlanan bir çalışma ile bir timsah türünün (Alligator mississippiensis), tüy gelişimini sağlayan genetik bilgiyi barındıran genlere sahip olduğu gösterildi.(2) Bu genetik bilginin, timsahın embriyolojik gelişimi sırasında baskılandığı, böylece timsah yavrusunda tüy yerine pulların oluştuğu ortaya kondu. Timsahlarla kuşlarda böyle kökendeş (homolog) bir özelliğin bulunması, ortak bir atadan evrildiklerinin kanıtıdır.
• Tüylerin pullardan evrilen yapılar olduğu, kuşların dinozorlardan evrildiği gerçeğiyle uyumludur. Çoğu teropod olan birçok tüylü dinozor fosili bulunmuştur.
Bunlardan sadece birkaç tanesi şunlardır: Velociraptor mongoliensis, Archaeopteryx, Anchiornis huxleyi, Yixianosaurus longimanus, Dilong paradoxus, Sinornithosaurus haoiana, Pedopenna daohugouensis, Jinfengopteryx elegans, Juravenator starki, Avimimus portentosus, Sinosauropteryx prima, Dilong paradoxus, Beipiaosaurus inexpectus vb.
2012 yılında tanımlanan Yutyrannus huali ise, bugüne kadar bulunan en büyük tüylü dinozordur.(3)
• Ortada tartışmalı denilebilecek tek konu, ilk tüylerin evrilmesinin altında yatan etkenin ne olduğudur. Bu konuda yaygın olarak kabul edilen görüş, vücudun ısısını düzenlemek için evrildiğidir, ancak bunun yanı sıra birkaç farklı hipotez de önerilmiştir. Gelecekte moleküler biyoloji, gelişim biyolojisi ve embriyoloji alanında yapılacak çalışmalar, bu konuya daha da açıklık getirecektir.
Okuma önerileri:
* Sürüngenlerden kuşlara geçiş
Kaynaklar:
1. “Harun Yahya Safsatası ve Evrim Gerçeği”: Mark Vuletic; “Yaratılışçı safsatalara yanıtlar-1” (Bilim ve Gelecek, S.7; Çev.Redaksiyon: F.Halatçı) başlıklı derlemesinden (S.105); Bilim ve Gelecek Kitaplığı
1.1. McGowan C.(1984). In the Beginning: A Scientist Shows Why the Creationists Are Wrong
2. Aribaldi, Knapp ve Sawyer, 2006. Beta-keratin localization in developing alligator scales and feathers in relation to the development and evolution of feathers. J Submicrosc Cytol Pathol. 38(2-3):175-92.
3. Xu, X.; Wang, K.; Zhang,K.; Ma, Q.; Xing, L.; Sullivan, C.; Hu, D.; Cheng, S. et al. (2012). “A gigantic feathered dinosaur from the Lower Cretaceous of China” (PDF). Nature 484: 92–95