SORU:

Evrim sadece bir teori değil mi?

İDDİA:

Evrim yalnızca bir teoridir, bir gerçek değildir.

CEVAP:

1. ‘Teori’ sözcüğü, konu bilim olduğunda belirsizlik ifade etmez. “Bir fenomen sınıfını açıklamak için başvurulan ilkelere dayanan, tutarlı bir genel önerme grubu” anlamına gelir.(1) Evrim teorisi konusundaki bazı kavramlar aşağıdaki gibidir ve hepsi de birer gerçektir:

  • Dünya’da yaşam 2 milyar yıldan fazla bir zaman önce ortaya çıkmıştır.
  • Hayatın başlangıcından bu yana yaşam formları değişmiş ve çeşitlenmiştir.
  • Türler, birbirlerine, bir ya da birkaç ortak atadan gelen ortak kökenlerle bağlıdır.
  • Doğal seçilim, türlerin değişimlerini etkileyen, önemli bir etkendir.

Evrim teorisi kullanılarak, daha birçok başka gerçek de açıklanabilmektedir.

2. Evrim teorisi, kendisini pratikte de kanıtlamıştır. Epidemiyolojide, haşereyle mücadelede, ilaç yapımında ve diğer alanlarda faydalı uygulamaları vardır.(2)(3)(5)

bkz: Evrim teorisi, yararsız bir teori midir?

3. Teorinin yanında, bir de evrim gerçeği, yani hayatın zaman içinde büyük oranda değiştiğine dair gözlem de vardır. Evrim gerçeği, Darwin’in teorisinden önce de biliniyordu. Evrim teorisi, gerçeği açıklar.bkz: Biyoloji, evrim konusuna girilmeden de öğretilemez mi?

4. Eğer, “sadece bir teori” şeklindeki itiraz gerçekçi olsaydı, yaratılışçıların aynı şekilde yerçekimi teorisi, atom teorisi, mikrop teorisi ve (kalkülüsün temel taşı olan) limit teorisinden de feragat etmesi gerekirdi. Evrim teorisi de bunlardan daha az geçerli değildir. Hatta yerçekimi teorisi hala ciddi eleştiriler almaktadır;(4) fakat yerçekimi fenomeni de tıpkı evrim gibi, yine de bir gerçektir.

5. Yaratılışçılık ne bir teori, ne de bir gerçektir; en iyi ihtimalle, olsa olsa bir fikirdir. Hiçbir şeyi açıklamadığı için de bilimsel olarak yararsızdır.

 

Okuma önerisi:

 

Video önerisi:

 

Kaynaklar:

1. Barnhart, Clarence L., ed. 1948. The American College Dictionary, New York: Random House.

2. Bull, J. J. and H. A. Wichman. 2001. Applied evolution. Annual Review of Ecology and Systematics 32: 183-217.

3. Eisen, J. A. and M. Wu. 2002. Phylogenetic analysis and gene functional predictions: Phylogenomics in action. Theoretical Population Biology 61: 481-487.

4. Milgrom, Mordehai. 2002. Does dark matter really exist? Scientific American 287(2) (Aug.): 42-52.

5. Searls, D. 2003. Pharmacophylogenomics: Genes, evolution and drug targets. Nature Reviews Drug Discovery 2: 613-623. http://www.nature.com/nature/view/030731.html

  • Paylaş
  • submit to reddit