SORU:

Evrim, ahlaksız bir dünya görüşünün temelini oluşturmaz mı?

İDDİA:

Evrim, ahlaksız bir dünya görüşünün temelini oluşturur.

CEVAP:

1. Evrim açıklayıcıdır. Eğer doğayı doğru bir şekilde açıklamaya çalışmak “ahlaksızlık” ise, o zaman evrim ahlaksızcadır.

2. Evrimden türetilecek herhangi bir ahlaki düşünce, insanların sosyal hayvanlar haline gelecek şekilde evrildiklerini göz önünde bulundurmalıdır. Sosyal bir ortamda işbirliği ve hatta özgecilik (ing. altruism) bile, canlıların seçilim gücünü artırmaktadır.(2) Evrim süreci, insanların Altın Kural ve ona benzer ahlaki ilkeler geliştiren sosyal hayvanlar olmalarına yol açmıştır.

3. Öjenik ve sosyal darvinizm gibi bazı kötü ahlaki fikirler, evrimin yanlış anlaşılması ve yorumlanmasından kaynaklanır. Bu tarz yanlış anlaşılmaların önünü alabilmek için evrimin iyi ve doğru bir şekilde öğretilmesi çok önemlidir.

Ayrıca bkz:

4. İddiaların aksine, yaratılışçılığın çeşitli sorunları vardır. Öncelikle yaratılışçı düşünce, dinsel bağnazlık üzerine kurulu olmasından ötürü birçok standarda göre ahlaktan yoksundur.

5. Kötü ahlaka karşı en iyi silah, ahlaksızlığı açığa çıkarmak ve teşhir etmektir. Evrim (genel olarak bilim) bilginin şeffaf bir şekilde halka ulaştırılması kültürüne dayanmaktadır.

6. Bilim insanları kendi kendilerinin en acımasız eleştirmenleridir. Değişik durumlar için çeşitli etik kurallar geliştirmişlerdir ve bir genel etik oluşturulması yönünde de çalışmalar sürmektedir.(1)Yaratılışçılarda ise buna benzer bir çalışma veya yaklaşım yoktur.

7. Bazı insanlar başkalarını kötü göstererek kendilerini daha iyi hissetmektedirler. Ahlakla gerçekten ilgilenen kişiler, başkalarından önce kendi ahlak değerlerini gözden geçirmelidirler.

 

Kaynaklar:

1. Rotblat, Joseph. 1999. A Hippocratic Oath for scientists. Science 286: 1475.

2. Wedekind, C. and M. Milinski. 2000. Cooperation through image scoring in humans. Science 288: 850-852. See also Nowak, M. A. and K. Sigmund, 2000. Shrewd investments. Science 288: 819-820.

  • Paylaş
  • submit to reddit