SORU:

DNA’da olduğu gibi, bilgi, kendi kendine nasıl oluşmuş olabilir?

İDDİA:

   DNA’da olduğu gibi, bilgi, kendi kendine nasıl oluşmuş olabilir?

CEVAP:

   1. Bu soru, aşağıda yer verdiğimiz bazı büyük yanlış anlamalara dayanır. Sıkça karşılaşılan bu iddia, cehalet kaynaklı (ing. argument from ignorance) bir argümandır. Bir kimsenin bir  soruya cevap bulamıyor oluşu, o sorunun cevabı olmadığı anlamına gelmez.

2. Bilgi, içerik değildir ve tek başına da herhangi bir özel yapı veya işlev teşkil etmez. Herhangi bir dizilim bilgi oluşturabilir; bilgi, bu dizilimlerin nasıl tanımlandığıdır. İster kendiliğinden, ister dış kaynaklı olsun; yeni bir dizilim meydana gelirse, bu süreç içinde yeni bir bilgi oluşmuş olur. Eğer dizilim ufak parçalara dağılmış bir camdan ibaretse bile, bu bir araya gelen yeni bir bilgi olacaktır.

3. Evrim ve abiyogenez hiçbir şeyin kendi kendine olmasını gerektirmez. Bu teorilere göre süreç, dış etkilerden muaf değildir; aksine bu tür dış etkiler zaruridir. Abiyogenezde karmaşık organik moleküllerin, temel kimyanın yanı sıra Güneş’ten ya da Dünya’nın içinden gelen enerji sayesinde kendiliklerinden kolayca oluştukları gözlenmiştir. Evrimde çevreden gelen bilgi, o çevrede iyi işlev görmeyen varyasyonlara karşı doğal seçilim aracılığıyla dolaylı yoldan genoma işlenir.

 

   Okuma önerileri:

Çorbalardan hücrelere: yaşamın kökeni

Abiyogenez kuramı ve hipotezleri

 

   Video önerisi:

Yeni Başlayanlar için Yaşamın Kökeni

  • Paylaş
  • submit to reddit