SORU:

Darwin, psikonevroz mağduru değil miydi?

İDDİA:

Charles Darwin, Beagle gemisiyle yolculuğundan döndükten kısa bir süre sonra kronik bir hastalığa yakalandı ve hayatının çoğunu engelli olarak geçirdi. Hastalığın belirtileri olan depresyon, kusma, çarpıntı vb sıkıntılar, başka herhangi bir hastalıkla uyuşmayan ve dolayısıyla psikolojik bir bozukluğa işaret eden bulgulardı. Bu rahatsızlığının sebebi, teorisinin yanlış çıkması ihtimalinden veya Tanrı’yı inkar etmiş olmaktan duyduğu endişe olabilir.

CEVAP:

1. Darwin’in hastalığı hakkında birbiri ile çelişen birçok teşhis konulmuştur.(1)(6) Darwin’in rahatsızlığının organik bir sebebinin olması gayet mümkündür. Nitekim Chagas hastalığı(2)(5) ve sistemik laktoz intoleransı(4), bu semptomların çoğunu açıklamaktadır. Bazıları, belirtilerin agorafobi ile seyreden panik atak olabileceğini önermiş olsa da(3) bunların, yukarıda sayılan organik rahatsızlıkların doğrudan ortaya çıkan belirtileri veya sonuçları olmaları da gayet mümkündür.

Örneğin, nispeten inzivaya çekilmiş bir hayat tarzı ve nadiren beliren depresyon, kronik hastalıklarda görülen normal belirtilerdir. Beagle gemisiyle evinden ayrılıp aylarca deniz seyahati yapan ve yıllarca evini ve ailesini görmeyen bir kişide anksiyete gibi belirtilerin ortaya çıkması gayet normaldir. Belirtilerin ortaya çıkma zamanı, psikosomatik sebeplerle hiç uyumlu olmadığı gibi, sistemik laktoz intoleransı ile de tam bir uyum içindedir.(4)

Darwin’in rahatsızlığı bir anskiyete bozukluğu bile olsa, bunun psikotik bir hastalıkla alakası yoktur. Bu, beynin ateşleme bölgelerindeki sinapsların gereğinden fazla uyarılmasına yol açan genetik bir durumdur. Hatta bu duruma, tipik olarak zeka düzeyi ortalamanın üzerinde olan kişilerde rastlanır.

2. Her şey bir yana, evrim teorisi zaten kanıtlara dayanmaktadır, Darwin’in otoritesine değil. Darwin’in özel hayatıyla veya sağlık geçmişiyle ilgili ayrıntılar, tarih alanında incelenecek bir konu olabilirler; fakat bunların bilimsel gerçeklerle herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.

3. Bazı insanlar, kendilerini çok zayıf düşüren koşullarda yaşamalarına rağmen büyük işler başarabilir:

  • John Nash şizofreni mağduruydu, fakat Oyun teorisinin uygulamarı konusunda Ekonomi bilimleri alanında Nobel ödülü kazandı.
  • Stephen Hawking, fizikle ilgili çalışmalarının çoğunu ALS (Amyotrofik lateral skleroz) hastalığı yüzünden tekerlekli sandalyeye bağımlı hale geldikten sonra yaptı.
  • Florance Nightingale, İngiliz halk sağlığı sistemindeki geliştirmelerin çoğunu engelliyken yaptı.

Darwin kronik olarak hastayken, orkideler, kabuklu deniz canlıları, duyguların ifadesi, böcek yiyen bitkiler, toprak solucanları gibi çok çeşitli konularda birçok önemli kitap yazdı ve araştırma yaptı.

 

Kaynaklar:

  1. Alder, J., R. Colp Jr., G. M. FitzGibbon, A. G. Gordon, T. J. Barloon, and R. Noyes Jr. 1997. The dueling diagnoses of Darwin. Journal of the American Medical Association277: 1275-1277.
  2. Alder, S. 1959. Darwin’s illness. Nature 184: 1102-1103.
  3. Barloon, T. J. and R. Noyes, Jr. 1997. Charles Darwin and panic disorder. Journal of the American Medical Association 277: 138-141.
  4. Campbell, A. K. and S. B. Matthews. 2005. Darwin’s illness revealed. Postgraduate Medical Journal 81: 248-251.
  5. Pasnau, Robert O. 1990. Darwin’s illness: A biophychosocial perspective. Psychosomatics 31: 121-128.
  6. Smith, F. et al. 1990. Darwin’s illness. Lancet 336: 1139-1140.
  • Paylaş
  • submit to reddit