SORU:

Birçok delil, Dünya’nın genç olduğunu gösteriyor.Yaşlı olduğunu nereden biliyorsunuz?

İDDİA:

Birçok delil, Dünya’nın genç olduğunu gösteriyor. Dünya hesaplandığından daha genç ise, evrim için yeterli süre geçmemiştir. O nedenle bir yaratıcı olmalıdır.

CEVAP:

Bu soruya kısa bir yanıt vermek mümkün değil. Öncelikle, Dünya’nın ve Güneş Sistemi’nin genel olarak kabul edilen yaşının 4.55 milyar ( +/- % 1) yıl olduğunu belirtmek gerekli. Bilim insanları bu sayıya çeşitli kanıt ve yaş tayini yöntemlerini kullanarak ulaşıyorlar. Genç Dünya argümanları, genellikle kasıtlı şekilde ve sıkça yanlış olarak seçilmiş verilerden elde edilen uygunsuz çıkarım yöntemlerine dayanıyor.

Dünya’nın yaşını sadece Dünya üzerinde bulunan kayalardan ve topraktan, diğer bir deyişle; genel olarak dünyaya ait malzemelerden belirlemek mümkün değildir. Dünyanın oluşumu sırasında yüzeyinin erimiş halde olduğuna dair kanıtlar mevcuttur. Sonradan Dünya’nın ilk kabuğu, erozyonlar ve kabuksal geri dönüşüm süreçleri nedeniyle tamamen yok olmuştur. Bu yüzden Dünya’nın yaşı, üzerindeki kayalara ve çökeltilere bakılarak kesin olarak tespit edilemez; ancak kesin bir alt sınır oluşturur.

Dünya üzerinde şu ana kadar bulunan en eski kayaların yaşı, radyometrik tarihleme yöntemleri ile yaklaşık3.8 – 3.9 milyar yıl aralığında olarak tespit edilmiştir. Bu kayaların bazıları çökelti kayalarıdır ve bu kayalar içerisinde yaşları 4.1 ila 4.2 milyar yıl arasında değişen mineraller vardır. Bu kadar eski kayalar nadiren bulunurlar, ancak Kuzey Amerika, Grönland, Avustralya, Afrika ve Asya’da en az 3.6 milyar yıl yaşında olan kayalar bulunmuştur.

Bu rakamlar Dünya’nın yaşını bize kesin olarak vermeseler de, en azından bir alt sınır çizerler. Gezegenimiz, üzerinde bulunan en yaşlı oluşumlardan daha eski olmalıdır. Bu alt sınır ise, kayalardan bağımsız olarak elde edilen ve Dünya’nın gerçek yaşı olan 4.55 milyar yıl ile uyum içindedir.

Dünya’nın yaşını tespit etmenin en doğrudan yöntemi, Dünya’dan ve göktaşlarından elde edilen Pb/Pb eş yaş eğrilerinin çizilmesidir. Radyometrik Tarihleme adı verilen bu yöntem, en basit anlatımı ile; birtakım yapılarda (toprak, kayalar, Dünya’ya düşen göktaşları vb.) bulunan bir radyoaktif izotop miktarının, radyoaktif bozunma ürünü olan bir elementin miktarına oranlanmasına dayanır.

 

Ayrıca bkz:

  • Paylaş
  • submit to reddit