SORU:

Bilim insanları, natüralizmi (doğalcılığı) desteklemeye; yaratılışçılığı ise reddetmeye meyillidir.

İDDİA:

Bilim insanları, natüralistik (doğalcı) görüşleri desteklemeye, yaratılışçılık gibi natüralistik olmayanları ise reddetmeye meyillidir.

CEVAP:

1. Bu iddia, oldukça dindar bilim insanlarının da bulunduğu ve bu kişilerin kendi özel hayatlarında doğalcı olmayan fikirleri kabul ettikleri gerçeğiyle kolayca çürütülebilir.

2. Büyük topluluklardaki insanların güdüleri kişiden kişiye değişiyor olsa da, insanları bilim insanı yapan en büyük itici güç, meraktır. Bunun, doğalcılığı desteklemekle ilgisi yoktur.

3. Bilim, doğalcılığı amaç olarak önermez. En büyük itici güçler, merak, profesyonel onur ve maddi ödüllerdir. Onur işin içindedir çünkü bilim insanları, işlerini herkesin görebileceği şekilde yapmak zorundadır. Bu nedenle, ortaya koydukları işlerin iyi görünmesini isterler; özellikle de zorluklara meydan okuyacak nitelikteki çalışmalara yönelmeye eğilimlidirler. Maddi ödüllerin yolu genellikle fon başvurularından, yani fon acentalarını memnun etmekten geçer; bu da, araştırma sonuçlarının pratik uygulama bakımından bir değeri olması gerektiği anlamına gelir.

4. Doğalcılık, çoğu bilim insanı için bir yönelim olmasa da; doğalcılığın reddedilişi, evrim karşıtları için belirgin bir tutumdur. Örneğin, Yaratılış Araştırma Enstitüsü (Institute for Creation Research) bünyesindeki öğrenciler, İncil’in yanılmazlığı ve evrim karşıtılığını içeren bir inanç bildirgesine imza atarlar.(3) Jonathan Wells, sırf evrimi yalanlayabilmek için biyoloji diploması almıştır.(4) Üstelik de Wells bunu, Mesih olarak gördüğü Rahip Moon’un teşvikiyle yapmıştır. William Dembski de, en üstün yönelimin dini güdüler olduğunu düşünenler arasındadır.(2) “Materyalizmin yıkılışı”, akıllı tasarım hareketinin çalışma prensibi olan Wedge Stratejisi‘nin temel yönelimidir.(1)

Belki de yaratılışçılar, bilim insanlarının art niyetle ve gizli amaçlar uğruna çalıştıklarını iddia ederken, aslında sadece kendi niyetlerini yansıtıyorlardır.

 

Kaynaklar:

1. CRSC. 1998. The Wedge Strategy.

2. Dembski, William A. and Jay Wesley Richards. 2001. Unapologetic Apologetics, Downers Grove, IL: Intervarsity Press.

3. ICR. 2000. ICR tenets of creationism

4. Wells, Jonathan. n.d. Darwinism: Why I went for a second Ph.D. Ayrıca bkz: Anonymous. n.d. Dr. Jonathan Wells returns to UTS

5. Wells, Jonathan. 1991. Marriage and the family: the Unification blessing.

  • Paylaş
  • submit to reddit