SORU:
İDDİA:
Evrimciler, indirgenemez karmaşıklıktaki sistemlerin var olan diğer sistemlerdeki parçaları bünyelerine dahil ederek ortaya çıkabileceğini öne sürer. Ancak bakteri kamçısının oluşabilmesi için, ona özel yaklaşık 30 kadar eşsiz proteine gereksinim vardır; ve diğer canlılarda bu proteinlere yakından benzeyen proteinler bile bulunmaz. Yani bakterilerin bu proteinleri edinebileceği başka bir kaynak yoktur.
CEVAP:
1. Bu iddia tamamen yanlıştır. Örneğin, Salmonella bakterisinin tipik bir kamçısı için gerekli olan 20 proteinden sadece 2’sinin bilinen kökendeşleri yoktur, yani bu iddiadaki deyişle “eşsizdir”. Geriye kalan 18 tanesinin kökendeşleri bulunmuştur ve bu 2 tanesinin kökendeşlerinin de ileride bulunacak olması gayet mümkündür. Kamçı proteinlerinin en az 9 tanesi, Tip-III salgı sistemi (T3SS) proteinleriyle kökendeştir ve bu da, bu iki sistemin ortak bir atadan evrildiğine işaret etmektedir. Her halükarda, birçok kökendeş proteinin varlığı, kamçı kısımlarının hareket yeteneğinden başka işlevleri de olduğunu göstermektedir (1).
2. Tek bir bakteri kamçısı diye bir şey yoktur. Binlerce, belki de milyonlarca çeşit bakteri kamçısı vardır. Üstelik ökaryot ve arkelerdeki farklı kamçıları saymıyoruz bile. Örneğin Salmonella kamçısı, bazı bakterilerde hiç bulunmayan 22 proteine sahiptir. Tasarım savunucuları bunların her birinin ayrı ayrı yaratıldığını mı düşünüyorlar, yoksa evrilmiş olmaları daha mı mantıklı? (1).
Ayrıca bkz: Bakteri kamçısı indirgenemez karmaşıklıkta değil midir?
Kaynak:
1. Pallen, Mark J. and Nicholas J. Matzke. 2006. From The Origin of Species to the origin of bacterial flagella.
Nature Reviews Microbiology, Sept. 5