SORU:
İDDİA:
Laetoli bölgesinde bulunan ayak izleri 3,6 milyon yaşında olduğu hesaplanan bir tabakanın üzerindeydi ve en önemlisi, günümüz insanının bırakacağı izlerden tamamen farksızdı.
CEVAP:
1976 yılında Laetoli’de hominidlere ait olduğu düşünülen 3,7 milyon yıl yaşında bir dizi ayak izi bulundu. Araştırma ekibi, bu ayak izlerini Sadiman Yanardağı’nın 20 km yakınında keşfetti. Ayak izleri, toz halindeki volkanik kül içinde korunarak günümüze kadar ulaşmıştı. Bu izlerin üç farklı bireye ait olduğu anlaşılıyordu. Uzunluk, genişlik, ayak açısı ve adım aralığı gibi verilerden yola çıkılarak, iz sahiplerinin 1-1,5 metre boylarında, iki ayak üzerinde yürüyen canlılar oldukları anlaşıldı.
Bu izlerin insan ayak izlerine benziyor olmaları, zamanında birçok tartışmaya yol açmıştı. Yaratılışçılar, bunların modern insana ait olduğunu ve dolayısıyla da modern insanın 3,7 milyar yıl önce de yaşadığını iddia etti (evrim kuramına göre modern insanın ortaya çıkışı o kadar geriye gitmez, bulunan en eski örnekler 200 bin yıl öncesine aittir).
Günümüzde bu izlerin tam olarak hangi hominid türüne ait olduğu konusunda tartışmalar sürüyor olsa da, çoğu antropolog bu izlerin insanın atalarından biri olan Australopithecus afarensis’e ait olduğunu kabul etmektedir. Tuttle (1990) ise, bu izlerin fazlasıyla insansı olduğunu ve başka bir Australopithecus türüne ya da Homo türlerinden birine ait olması gerektiğini öne sürmüştür. Bölgede yaygın olarak Australopithecus türüne ait fosillerin bulunmuş olması da bu savı destekler. Cibuti’de bulunan ve bu türe ait olan ayak kemikleriyle karşılaştırılmasından çıkan sonuçlar da yine, izlerin bu türe ait olduğunu düşündürür. Ayrıca bu izler, modern insanın ayak izinden küçük de olsa farklar içerir.
Yaratılışçılar, bütün bulgu ve genel kabul gören savları yok sayıp, sadece Tuttle’ın iddiasını temel alır; dahası onun iddiasını da çarpıtırlar. Özetle ayak izlerinin modern insana ait olmadığı, bilim dünyasında tartışılan bir konu değildir; yalnızca hangi hominid türüne ait olduğu konusunda henüz kesin bir kanıya varılamamıştır.
Okuma önerileri:
- İnsanın evrimi, felis agnosticus
Kaynaklar:
1. Foley, Jim, 2004.
2. Tuttle, R. H., 1990. The pitted pattern of Laetoli feet. Natural History (March): 61-64.
3. “Harun Yahya Safsatası ve Evrim Gerçeği” kitabındaki ilgili bölüm; Boğaziçi Ü. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü-Mehmet Doğan; Bilim ve Gelecek Kitaplığı (s.178)