SORU:

Bu kadar karmaşık yapılar nasıl evrilmiş olabilir?

İDDİA:

   Bu kadar karmaşık organlar ve biyolojik fonksiyonlar evrilmiş olamaz.

CEVAP:

   1. Bu iddia bir inanılmazlık argümanı (ing. argument from incredulity) örneğidir. Aslında daha önce evrilemeyeceği öne sürülmüş olan birçok karmaşık organın, son derece olası evrimleşme mekanizmaları tanımlanmıştır. Bunlar arasında göz, topçu böceğinin savunma mekanizmasıağaçkakanın dili ve daha pek çok organ sayılabilir.

   2. Evrimsel süreçler, karmaşık yapıların oluşmasından sorumludur; çünkü ölümcül olmayan mutasyonlar, basit sistemlere çıkardıklarından daha çok bileşen ekler.(2) Bu konuyla ilgili Lenski ve diğerlerinden aşağıdaki alıntıyı anımsamak yerinde olacaktır.(1)

Evrim teorisinin karşısına uzun zamandır çıkan bir soru da, organizmalardaki karmaşık yapıları açıklayıp açıklayamadığı olmuştur. Bu sorunu dijital organizmalar yaratarak inceledik – kendi kendine çoğalan, mutasyona uğrayan, yarışan ve evrimleşen bilgisayar programları. Dijital organizmalardan oluşan popülasyonlar, pek çok genomik yönergenin düzenli yönetimini gerektiren karmaşık mantıksal işlevleri yerine getirecek şekilde evrilmişlerdir. Karmaşık fonksiyonlar, seçici olarak tercih edilmeleri şartıyla, daha önceden evrilmiş olan daha basit fonksiyonları temel alarak evrilirler. Ancak, karmaşık yapıların evrilmesi için, belirli orta evrelerin varlığı şart değildir. Karmaşık işlevleri yerine getirebilen ilk canlıların genotipi, bu işlevleri yerine getiremeyen ebeveynlerinden yalnızca 1-2 mutasyonla farklılaşmıştır. Ancak daha da eski atalarından çok daha fazla sayıda mutasyonla farklılaşmışlardır; ki yine bu mutasyonlar da, zamanında yeni işlevlerin gelişmesi bakımından hayati olmuşlardır. Bazı durumlarda da ilk oluştuklarında zararlı olan birtakım mutasyonlar, karmaşık işlevlerin evrilmesi için birer basamak görevi görmüşlerdir. Bu veriler, karmaşık yapıların rastgele mutasyon ve doğal seçilim yoluyla nasıl ortaya çıkabildiğini göstermektedir.

 

Kaynaklar:

1. Lenski, Richard E., Charles Ofria, Robert T. Pennock and Christoph Adami. 2003. The evolutionary origin of complex features Nature 423: 139-144.(Ayrıca bkz. NSF, 2003.)

2. Soyer, Orkun S. and Sebastian Bonhoeffer. 2006. Evolution of complexity in signaling pathways. Proceedings of the National Academy of Science USA 103: 16337-16342.

  • Paylaş
  • submit to reddit